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Queensland

Government
Mr K Heffernan
Managing Director Department of
Playground Inspection Protection Industrial Relstions

PO Box 950
BEENLEIGH QLD 4207

Dear Mr Heffernan

| refer to your letter dated 23 January 2006 in relation to the application of the
Workplace Health and Safety Act 19956 to playground equipment.

| note that you have attached an information sheet produced by the Division of
Workplace Health and Safety (the former title of Workplace Health and Safety
Queensland) produced in June 1996. There have been a number of changes to the
Workplace Health and Safety Act 1995 and supporting documents such as the Plant
Code of Practice since the production of the information sheet.

My response is directed to the specific questions you have posed. | have provided
the relevant references to the Workplace Health and Safety Act 1995 for your
assistance.

Is public playground equipment still designated as “plant” under WH&S?

Yes. Plant includes -

(a)  machinery, equipment, appliance, pressure vessel, implement and tool; and
(b)  personal protective equipment; and

(c) acomponent of plant and a fitting, connection, accessory or adjunct to plant.
(refer schedule 3, dictionary, definition of ‘plant’)

When is a playground, or playground equipment, considered a workplace under
WH&S?

A workplace is any place where work is, or is to be, performed by -

(a) a worker; or
(b) @ person conducting a business or undertaking. (refer section 9, “What is a
workplace”?)

The provision of playground equipment forms part of an entity's business or
undertaking, whether as part of a school, childcare centre or public park. Therefore,
a playground with playground equipment, is a workplace under the Workplace Health
and Safety Act 1995.

Block B Neville Bonner Building
75 William Street Brisbane
Queensland 4000 Australia

GPO Box 69 Brisbane
Queensland 4001 Australia

Telephone +61 7 3225 2000
Website www.dir.qld.gov.au
ABN 52 293 849 579



iy .

The person in control of a relevant workplace area has an obligation to ensure the
relevant workplace area is safe and without risk to health (these obligations do not
extend to areas that are also the domestic premises of the person in control of the
area). (refer section 34C)

The person in control of fixtures, fittings or plant included in a relevant workplace
area has an obligation to ensure the fixtures, fittings or plant are safe and without
risks to health (these obligations do not extend to areas that are also the domestic
premises of the person in control of the area). (refer section 34D)

A relevant workplace area is —

(a) any building or other structure, or a part of a building or other structure, used
as a workplace; and

(b)  any area adjacent to the building or other structure or part associated with the
use of the building or other structure or part as a workplace.

An outside play area for a child care centre is used in the Workplace Health and
Safety Act 1995 as an example of an area that could be adjacent to a building or

other structure or part and associated with its use as a workplace. (refer section
15A)

The person in control, of a relevant workplace area, is the person who is the owner
of the relevant workplace area. However, if there is in place a lease, contract or
other arrangement that provides, or has the effect of providing, for another person to
have effective and sustained control of the relevant workplace are, the other person,
and not the owner, is the person in control of the relevant workplace area. (refer
section 15B)

The person in control, of fixtures, fittings or plant included in a relevant workplace
area, is the person who is the owner of the relevant workplace area (with the same
conditions as relevant workplace area with respect to transfer of ‘ownership’). (refer
section 15C)

In respect of the particular plant, being ‘playground equipment’, the owner of the
plant has an obligation to ensure that the plant is maintained in a condition that
ensures the plant is safe, and without risk to health, when used properly. (refer
section 35)

These obligations highlight the responsibility of plant owners and controllers of
associated workplaces, such as plant in a public park or within a school or childcare
centre, to the ongoing safe condition of plant and the surrounding area.

Is a school or childcare centre playground a workplace when teachers are
supervising children at play?

Yes, a school or childcare centre playground where teachers are supervising
children at play is a place where work is being performed by a worker or a person
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conducting a business or undertaking (in this case, both characteristics are
satisfied). (refer section 9)

In addition to the obligations for control of a relevant workplace area and relevant
workplace fittings, fixtures and plant, the entity that has ongoing responsibility for the
playground equipment has an obligation (as a ‘person who conducts a business or
undertaking’) to ensure that the workplace health and safety of each of the person'’s
workers and any other persons (such as teachers and children using the area or
plant) is not affected by the conduct of the relevant person's business or
undertaking. This conduct extends to omission of appropriate monitoring of the
condition of plant such as playground equipment and undertaking maintenance
accordingly. (refer section 28)

The entity for which the teacher is engaged has an obligation (as ‘a person who
conducts a business or undertaking') to ensure the workplace heaith and safety of
each of the person’s workers and any other persons is not affected by the conduct of
the relevant person's business or undertaking. This would extend to ensuring that
the equipment that children will be using is safe. This obligation may be met by
strategies such as obtaining assurances from the owner of the safety of the
equipment, engaging specialist inspectors or providing teachers with the necessary
skills, knowledge and procedures to assess plant before being used by children, or a
combination of these strategies.

Do children do ‘work’, and if so, does that ‘work’ include play?

No. A person is a worker if the person does work, other than under a contract for
services, for or at the direction of an employer. Children do not do work for the
purposes of the Workplace Health and Safety Act 1995 during their educational and
play activities in a teaching environment.

In closing | would also like to refer you to the Plant Code of Practice, which can be
obtained at http://www.dir.gld.gov.au/pdf/whs/plant _code2005.pdf. The revised Plant
Code of Practice commenced on 1 April 2005 and may assist you in the activities
undertaken by your business.

| trust the information provided satisfactorily answers your questions.

Yours sincerely

ALDO RAINERI
A/Director
+ 212005





